Vegetarische naanpizza op Wereld Veggie Dag!

01 oktober 2016

Het is vandaag 1 oktober, dat wil zeggen dat het Wereld Veggie Dag is! Vegetarisch eten wint aan populariteit. Sommigen noemen het een hype. Ik zie het eerder als een toename van mensen die bezig zijn met het wereldwelzijn én hun eigen welzijn.

Ik ben zelf een soort van vegetariër, ik eet namelijk geen rood vlees maar wel vis en kip. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier. Ik heb er een tijdje geleden al eens iets over geschreven.

Ik wil jullie een paar redenen meegeven om vlees te mijden, het is tenslotte Wereld Veggie Dag. Een tijdje geleden sprak ik met Tobias Leenaert, medeoprichter en directeur van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Hij ziet vier redenen waarom je beter geen vlees kan eten: “klimaatproblematiek, de eigen gezondheid, dierenwelzijn en de problematiek van voedselverdeling en honger in de wereld.” Hoe kan vlees eten bijdragen aan de klimaatproblematiek? “De Verenigde Naties zegt in een bepaald rapport dat voor elk belangrijk milieuprobleem, of het nu gaat over ontbossing, verwoestijning, watervervuiling enz., veeteelt in de top drie oorzaken staat. Bijvoorbeeld klimaatsverandering wordt veroorzaakt door onder andere de gassen die koeien uitstoten, via hun boeren en winden. Methaangassen dus. Maar ook door het transport binnen de veeteelt, door verbranding, door de mestverwerking enz. verandert het klimaat.”

"Als je kijkt naar welke dieren, zijn koeien het grootste probleem bij klimaatsverandering”, zegt Tobias Leenaert. Dat is één van de redenen waarom ik ook geen koemelk drink. “Tijdens hun spijsvertering komen er broeikasgassen vrij. Dat proces heet fermentatie, iets wat enkel voorkomt bij herkauwers. Ook schapen en geiten vormen dus een probleem.”

En om jullie helemaal in de veggie-stemming te brengen heb ik nog een heerlijk receptje voor jullie: een vegetarische naanpizza met ricotta, groene asperges, courgette, kerstomaten en pijnboompitjes. Lekkerrrr!


INGREDIENTEN (1 portie)
- 1 naanbrood
- 80 gr ricotta
- 50 gr groene aspergetips
- 30 gr courgette in plakjes
- 4 kerstomaten
- 1 1/2 tbsp pijnboompitten

BEREIDING
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Besmeer het naanbroodje met de ricotta.
3. Halveer de kerstomaten en verdeel deze over het broodje.
4. Zet het naanbrood voor 7 min in de oven.
5. Verhit ondertussen wat kokosolie in een pan en bak de groene aspergetips en plakjes courgette gaar in 6-7 minuten. Roer regelmatig om.
6. Rooster in een andere pan (zonder olie) de pijnboompitten goudbruin.
7. Verdeel de groene aspergetips, courgette en pijnboompitten over het naanbrood.

En genieten maar van je heerlijk vegetarische naanpizza!