Note to self: stap uit je comfortzone

02 mei 2017


Hey, jij daar. Ja, jij. Jij, het meisje met de grote dromen. Jij, het meisje dat er alles aan deed om die dromen waar te maken. Jij, die nu geen uitdaging meer durft aan te gaan uit schrik voor het onverwachte. Ik moet je iets vertellen.

Ik ken je al heel lang. 21 jaar om precies te zijn. Steeds was je vrijgevochten, doorzettend en onafhankelijk. Je wist verdomd goed wat je wou en deed er alles aan om dat te bereiken. Natuurlijk ging dat niet altijd zonder slag of stoot. Soms ging je face first tegen de grond. Hard. Was dat een probleem? Nee, helemaal niet, want iedere keer je de vloer kuste, leerde je iets bij. Je ging voor je doelen, no matter what.

Maar nu herken ik je niet meer. Terwijl je vroeger steeds nieuwe, uitdagende manieren zocht om fit te blijven, ben je nu verzeild geraakt in een saaie sportroutine. Iedere keer doe je dezelfde oefeningen en loop je aan dezelfde snelheid. Simpelweg omdat je schrik hebt te falen wanneer je iets nieuw probeert. Er verschijnt al weken niets meer op je blog, omdat je je zekerder voelt met een dekentje voor tv dan wanneer je iets van jezelf toont aan de buitenwereld. Ook op school neem je geen leidende taken meer op jezelf, want zo kan je niemand teleurstellen. Je bent afhankelijk geworden van die veilige, maar o-zo eentonige comfortzone.

Je houdt de schijn op naar je familie en vrienden toe, maar ik zie dat die comfortzone je niet gelukkig maakt. Dit is een moeilijke periode voor je, dat weet ik, maar zet je dromen alsjeblieft niet aan de kant in ruil voor een veilig gevoel. Confronteer jezelf met je angsten en onzekerheden. Probeer die nieuwe oefening en schrijf die ene blogpost. Vecht.

Weet je wat je ervoor in de plaats zal krijgen? Meer energie, zelfvertrouwen en het gevoel dat je leeft. Je zal merken dat je tot zoveel meer in staat bent dan je zelf denkt. Maak jezelf en anderen trots. Geloof in jezelf en je komt er wel. Beloofd. 

Great things never come from comfort zones.

Liefs,

Jana